Dierbare herinnering

Herdenkingssieraad, assieraad, herinneringssieraad, Een bijzonder sieraad...

Sieraden kunnen goed gebruikt worden om gevoelens uit te drukken. En om rituelen te onderstrepen. Denk aan de trouwring, die je aan elkaar geeft om te benadrukken hoe speciaal die andere persoon voor jou is. Hoe verbonden je je met elkaar voelt. Hetzelfde maar dan anders is het herdenkingssieraad. Als iemand van wie je zielsveel houdt is overleden, dan kan je behoefte hebben om iets bij je te dragen waar de herinnering aan die ander mee verweven is. Een herinneringssieraad, of zelfs een assieraad. Want bij bijzondere mensen horen bijzondere sieraden.

TimberRing met as

Met veel toewijding en haar unieke werkwijze is Merieke (van TimberRing) erin geslaagd om as te verwerken in haar sieraden. Tijdens een persoonlijk gesprek in haar sfeervolle Utrechtse atelier, kan uit diverse modellen en houtsoorten gekozen worden. Zo ontstaat een hanger of ring die bij jou past en waarvan er maar één op de wereld is: een ode aan een geliefde. Andere mogelijkheid is om zelf een stuk hout mee te nemen en met Merieke van gedachte te wisselen over een maatwerk sieraad. Bijvoorbeeld: Een tak van de boom die voor je ouderlijk huis staat en waar je als kind elk jaar de blaadjes aan zag komen; voor jou het symbool van je fijne jeugd en de ultieme herinnering aan je ouders. Of: Een plank uit de schuur van je opa waar jij van hebt leren vissen en fietsen, en waar het in de schuur zo vertrouwd rook naar... ja naar wat? Naar fietsen, naar vissen, naar opa!

 

Bovenstaande ring is gemaakt van zilver, purperhart en as van een dierbare overledene. De smalle witte lijnen zijn zaagsneden met witte lijm en de bredere witte lijnen zijn gevuld met het as.

 

Een herinneringssieraad is altijd hoogst persoonlijk

“Met enige regelmaat krijg ik verzoeken om as van overleden dierbaren te verwerken in een TimberRing sieraad. Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar door de jaren heen heb ik een manier ontwikkeld, met as in zwarte lijmlagen. Net als bij de andere maatwerk ringen die ik voor mensen en hun rituelen maak – trouwringen, vriendschapsringen, herdenkingssieraden – kijken we samen naar de mogelijkheden. Kijk, in de schuine ring heb ik as verwerkt als afzonderlijke lijn in de ring. Alsof het een van de laagjes hout is. Het zorgt dan gelijk voor een bijzondere grijze kleur, met een mooie eigen structuur. Ik vind het een eer om deze ringen te mogen maken!”

 

Bovenstaande ring is opgebouwd uit verschillende houtlaagjes, zilver en een laagje hars met daarin as van een dierbare overledene (derde laagje van boven). 

 

In de eiken ringen hiernaast op de foto is as verwerkt in donkere hars. In de ring met verschillende lagen hout is een laagje van as vermengt met hars.