Trouwringen van hout & goud

Hout & goud 

Merieke Werdler van TimberRing krijgt steeds vaker de vraag of er ook goud in een timberring verwerkt kan worden. Bijvoorbeeld in het geval van trouwringen hebben mensen toch graag de keuze uit verschillende edelmetalen om te verwerken in hun bijzondere houten ring. Nou, we hebben goed nieuws voor de liefhebbers van hout-en-goud! Op verzoek heeft Merieke wat geëxperimenteerd en ze kan nu zeggen: “Hout en goud is zeker mogelijk! De warme goudtinten blenden heel mooi bij de houtkleuren. Het effect is heel anders dan zilver; zilver vormt juist een mooi contrast met hout. Sierraden van hout en goud hebben een heel andere, gloedvolle uitstraling.”

 

Maar wordt dat dan geen héél kostbaar sierraad?
Merieke legt uit: Goud is er in verschillende gehaltes. Dat wordt uitgedrukt in karaten, krt. In de edelsmederij wordt meestal 14 krt of 18 karaats goud gebruikt. Ik verwerk de laatste tijd veel 9krt. Dit heeft een percentage puur goud van 33,75%. Het mag in Nederland officieel niet als goud verkocht worden, maar het heeft dezelfde mooie gele uitstraling als het 14 karaat geelgoud én bovendien een aantrekkelijke prijs!

Ook is het mogelijk 9 krt te verwerken is een roodgouden kleur. En natuurlijk, als je dat wilt, dan kan er ook 14 of 18 karaat goud verwerkt worden in een timberring. Houd dan alleen rekening met een iets ander prijskaartje.


Ik heb ook wel eens van 24 karaat gehoord. Hoe zit dat?

Merieke verwijst me naar de informatie van haar leverancier. Daar lees ik:
De term karaat in goud geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In een ring staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in de ring verwerkt is. Puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat en bevat 99,99% goud.

Aha, 24 karaat is dus (bijna) 100% goud. Dat klinkt goed: puur en 100%. Samen met het warme natuurlijke component hout in een timberring, zou ik dan toch denken: dat wordt een trouwring voor ’t leven… Maar nee; gelukkig lees ik nog even verder:
Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt, er ontstaan verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Dit proces noem je ook wel legeren. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium. Door het harder maken van het goud, kan het beter bewerkt worden. Puur goud is eigenlijk te zacht om sieraden van te maken en is dan ook ongeschikt voor ringen.
 

We hebben weer een boel geleerd vandaag. Nu is ‘t tijd om eens lekker te gaan grasduinen in de mooie collectie ringen van TimberRing. En vergeet niet, dat je – los van de vaste collectie – altijd contact 

kunt opnemen met Merieke voor een custom made ring, trouwringen of andere speciale sierraden!